🇮🇹 Në kuadër të javës së XIX të Gjuhës Italiane në botë,
Istituto Italiano di Cultura a Tirana 🇮🇹 nĂ« bashkĂ«punim me Teatro Koreja nga Lecce dhe Teatri Metropol – Qendra Kulturore Tirana sjellin nĂ« teatrin Metropol “Italishten nĂ« skenĂ«” me shfaqjen:

“HEROIDES” – HEROINAT
Letrat e heroinave të mitit nga antikiteti e deri më sot nga
Heroides i Ovidio-s

Improvizimet dhe shkrimet skenike, përshtatja dramaturgjike dhe regjia: Elena Bucci

Bashkëpunim me dramaturgjinë dhe vështrimi: Marco Sgrosso
me Giorgia Cocozza, Alessandra De Luca, Angela De Gaetano, Emanuela Pisicchio, Maria Rosaria Ponzetta, Andjelka Vulic

Muzika origjinale live: Giorgio Distante

Dizajni i Ndriçimit: Loredana Oddone

Kuratori i tingullit: Franco Naddei

Kostumet: Enzo Toma

Asistentja e vendosjes në skenë: Nicoletta Fabbri

Teknikë të kompanisë: Alessandro Cardinale dhe Mario Daniele

“Ovidio i imagjinon heroinat e mitit tĂ« kujdesshme pĂ«r t’u shkruar letĂ«r burrave tĂ« tyre, duke u rrĂ«fyer pĂ«r dashurinĂ«, braktisjen, tradhtitĂ«. PĂ«r herĂ« tĂ« parĂ« nĂ« historinĂ« e letĂ«rsisĂ« pĂ«rballemi me njĂ« roman epistolar ku gratĂ« i adresojnĂ« mesazhin e tyre heshtjes dhe mungesĂ«s sĂ« tjetrit. ZĂ«ri i poetit ndĂ«rthuret me zĂ«rin e tyre pĂ«r tĂ« treguar tĂ«rĂ« mitin, por edhe pĂ«r t’i dhĂ«nĂ« njĂ« dritĂ« tĂ« veçantĂ« dhe shpesh ironike fatit tĂ« grave, vuajtjeve tĂ« tyre tĂ« padrejta, cilĂ«sive tĂ« tyre shpesh tĂ« injoruara, tĂ« zhgĂ«njyera, tĂ« tretura. E bĂ«n kĂ«tĂ« me ironinĂ« e inteligjencĂ«s dhe tĂ« krijimit, e njĂ«jta qĂ« ka mbĂ«shtetur shumĂ« gra nĂ« udhĂ«timin e tyre, e njĂ«jta gjĂ« qĂ« i bĂ«n artistĂ«t krijesa pa seks dhe identitet, tĂ« pĂ«rkushtuar ndaj krijimit dhe ri interpretimit tĂ« historive dhe personazheve mĂ« tĂ« larmishme pa gjykuar, por duke u pĂ«rpjekur pĂ«r tĂ« kuptuar. Duke ndjekur shembullin e ndritshĂ«m tĂ« Ovidio-s i cili bĂ«het mediumi i njĂ« kori qĂ« shpesh herĂ« Ă«shtĂ« hedhur poshtĂ« nga historia, ne u japim zĂ« dhe trup disa heroinave tĂ« mitit, pak a shumĂ« tĂ« famshme si Fillide, Enone, Arianna, Canace, Fedra dhe Medea. Ato janĂ« ironike dhe tragjike nĂ« tĂ« njĂ«jtĂ«n kohĂ«, ashtu si dhe vetĂ« jeta, ato janĂ« dado, korifej, mikesha, motra, nĂ«na, gjyshe, halla dhe komentojnĂ«, marrin pjesĂ«, bien nĂ« kundĂ«rshtim, gjykojnĂ«, ndryshojnĂ« mendim, mallĂ«ngjehen, ndryshojnĂ«. NjĂ« vepĂ«r nĂ« muzikĂ«, ku hasen kĂ«ngĂ« tĂ« lashta qĂ« zgjojnĂ« ndjenjĂ«n e lidhjes me tokĂ«n, ku njeriu lind pĂ«r t’u zgjeruar, mĂ« tej, vĂ«shtrimi drejt gjithĂ« botĂ«s.

🇮🇹 SHFAQJA DO TË VIJË NË SKENË NË GJUHËN ITALIANE 🇮🇹

Data: 31 Tetor 2019
Orari: Prej 19:00 në 20:30
Organizuar nga : Istituto Italiano di Cultura a Tirana
NĂ« bashkĂ«punim me : Teatri Metropol – Qendra Kulturore Tirana dhe Teatro Koreja Lecce

Hyrja : E lirë

“HEROIDES” – HEROINAT

Shfaqje Italiane nga Teatro Koreja

-

Partnerët tanë